Ada info.. Klik Sini

Followers

NurNasa Wedding day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
I look arrogant when i speak english


Daripada tadika sampai sekolah rendah saya suka ngan subjek english. Tapi bila masuk sekolah menengah, saya menerima teguran (sebenarnya bukan tegutan tapi kritikan) daripada seorang guru yang mengatakan 'when aarin speak english, she sound like chinese people'. Tak tahu mengapa saya amat terasa dengan kritikan sebegitu sampai saya tidak mahu membaca buku english depan semua kawan sekelas.

Tapi saya tetap menyukai subjek ini dan sangat mengharapkan untuk lulus dengan cemerlang subjek ini dalam SPM tapi tidak tahu dimana salahnya saya boleh gagal dalam subjek ini. Masa itu sangat susah hati walaupun SPM saya adalah pangkat 1. Rasa seperti semua usaha saya sia-sia. Tapi alhamdullilah saya berjaya juga sambung study di UiTM dan berjaya hingga sekarang.

Semasa mula2 melangkah ke alam pekerjaan, saya sebenarnya sangat gembira sebab bekerja dengan ramai chinese person so saya rasa kalau saya speaking pun rasa cam sama dengan mereka punya cara kan. Tapi rupa-rupanya i totally wrong.. Saya bukannya speking cam chinese people tapi sebenarnya cara  attitute saya bercakap itu.

Kalau sharifah amani berkata 'I look stupid when i speak malay' jadi saya pula perlu berkata ' i look arrogent when i speak english'.. itu adalah hakikat yang saya cuba untuk perbaiki sehingga kini tapi saya masih lagi gagal untuk menghilang arrogant saya. So sebab itu saya kurang suka ber'speaking' dengan kawan-kawan saya.

So to all my friends dari tadika hingga universiti and also my colleague, sekiranya pernah ber'speaking' dengan saya dan terasa saya ni berlagak, dengan rendah diri saya ingin mengatakan saya tidak berniat begitu.

Nota kaki: Malam tadi baru kena tegur dengan mama saya yang arrogantnya cara kamu ber'speaking'!! Cannot help it la mama...


1 memberi idea:

hamzah ian said...

aku duk universiti baru cakap english..

dulu2 duk kampung mana ada nak praktis english.. haha..

gagap la jadinya.. sob2

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails