Ada info.. Klik Sini

Followers

NurNasa Wedding day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Tele-marketing konon...


Tertarik dengan entry abang gula-gula mengenai tele-marketing yg makin berleluasa ini, teringat semasa saya yang hampir-hampir nak terkena juga...

Saya dah memakai kad kredit maybank ini agak lama juga, bertahun-tahun tapi tetiba ada satu company insurans (tak ingat langsung nama company tue, sbb tak pay attention pun) call dan tawarkan insurans, mula-mula saya ingat percuma (biasalah siapa tak nak kalau percuma), dia dah terangkan benefit2 yang akan saya terima dan tetiba kata nak charge kad saya, aik kata free tetiba nak charge pelik juga nie..

Then dia kata cik, saya ada beritahu mula-mula tadi yang kami akan kenakan bayaran RM299 untuk setahun, saya fikir eh eh eh, bila masa plak, saya rasa saya dengar dengan jelas tadi... oooo nasib baik saya tak setuju (untuk makluman, mereka ada buat rakaman, in case kalau kena saman mereka terlepas)

Tapi tak seteruk kes bother abang gula-gula, sebab wife dia dipaksa untuk terima.. Tapi pengajaran juga buat saya.. sebab saya selalu gak accept nak dengar apa yg mereka nak cakap melalui tele-marketing ni, sbb saya tahu mereka pun cari makan jua...

Apa yg perlu kita lakukan apabila menerima panggilan begini:
  1. Catat nama org yg call kita tue, make sure nama company dan no tel pun ada
  2. Kalau private number, baik ignore sahaja, nampak sangat mereka nak menyembunyikan diri..
  3. kalau mereka memperkenalkan nama company yg kita rasa baru first time in life kita dengar nama company tue, dan mereka perlu repeat banyak kali sbb tak jelas, baik lupakan sahaja
  4. Kalau ada rakaman, make sure jangan jawab ya untuk semua soalan, nnt kita tak boleh nak tarik diri dari program merapu  mereka ini
  5. Ini penting, buat apa kita terima scheme vacation kalau kita nak melancong setahun sekali pun payah.. (that's me, but lucky saya tak terima scheme ini, my friends did accept)
  6. Cara paling senang, Just say NO pada sesiapa yg call untuk tawarkan apa sahaja, kalau kita nak any insurans kita boleh pergi direct ke companynya terus, kan lebih terjamin....

Nota kaki:
Thanks abang gula-gula for the good info

5 memberi idea:

rasp said...

sis, i mmg tak kenan kalo telemarketing guna phone2 nie...
anyone can be on the other line...
very the bahya gitu...

nuraarin-life said...

betul tu sis.. sebab tue kita kena saling mengingati.. takut ada yg terkena

mama zharfan said...

me senang je, ckp i tak berminat lah hehe then caller tu bengang jer, nasib la kan, apa kes nak paksa2 org

puterikurekure said...

tadi dah baca, tapi terlupa nak komen. hahaha~

tq for the info ye yang. kite terlupa nak komen sebab sangkut kat blog abg gula2 tu.

nuraarin-life said...

mama Zharfan:
betul lagi senang kalau reject terus jer

Intan:
hehe tak per.. sharing is caring maa

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails